شنبه ۲۹ دي ۱۴۰۳
Tut24 آموزش برنامه نویسی و مجله تخصصی فناوری ورود/عضویت

آموزش مبانی برنامه نویسی - محیط

اگر چه تنظیم محیط (Environment Setup) عنصری از هیچ زبان برنامه‌نویسی نیست، اما قبل از شروع به نوشتن برنامه، این مرحله باید اولین مرحله باشد.

وقتی از تنظیم محیط صحبت می‌کنیم، به معنای ساخت یک پایه است که بر روی آن برنامه‌نویسی می‌کنیم. بنابراین، باید نرم‌افزار مورد نیاز را بر روی کامپیوتر نصب کنیم تا بتوانیم برنامه‌های کامپیوتری را نوشته، کامپایل و اجرا کنیم. به عنوان مثال، اگر بخواهید اینترنت را مرور کنید، باید موارد زیر را روی کامپیوتر خود نصب کنید:

  • یک اتصال اینترنت که به اینترنت متصل شود
  • مرورگر وب مانند اینترنت اکسپلورر، کروم، سافاری و غیره

به طور مشابه، برای شروع به برنامه‌نویسی با هر زبان برنامه‌نویسی، باید تنظیمات زیر را داشته باشید:

  • یک ویرایشگر متن برای ایجاد برنامه‌های کامپیوتری.
  • یک کامپایلر برای تبدیل برنامه‌ها به فرمت باینری.
  • یک تفسیرگر برای اجرای برنامه‌ها به طور مستقیم.

در صورتی که تجربه کافی در زمینه کامپیوتر ندارید، قادر به نصب هیچ یک از این نرم‌افزارها نخواهید بود. بنابراین، ما پیشنهاد می‌کنیم که از کمک فنی یک شخصی اطراف خود کمک بگیرید تا بتوانید محیط برنامه‌نویسی را روی کامپیوتر خود نصب کنید و شروع کنید. اما برای شما، مهم است که بفهمید که این موارد چیستند.

ویرایشگر متن

ویرایشگر متن یک نرم‌افزار است که برای نوشتن برنامه‌های کامپیوتری استفاده می‌شود. در کامپیوتر شما باید یک Notepad وجود داشته باشد که می‌توانید از آن برای تایپ کردن برنامه‌ها استفاده کنید. می‌توانید با دنبال کردن این مراحل آن را راه‌اندازی کنید:

Start Icon → All Programs → Accessories → Notepad → Mouse Click on Notepad

Notepad با پنجره ی زیر راه اندازی خواهد شد −

Notepad

شما می‌توانید از این نرم‌افزار برای تایپ برنامه‌های کامپیوتری خود استفاده کنید و آن‌ها را در هر مکانی ذخیره کنید. شما می‌توانید ویرایشگرهای دیگر خوبی مانند Notepad++ که به صورت رایگان در دسترس است، دانلود و نصب کنید.

اگر شما کاربر Mac هستید، آنگاه TextEdit را دارید یا می‌توانید برای شروع از ویرایشگرهای تجاری دیگری مانند BBEdit استفاده کنید.

کامپایلر؟

فرض کنید شما به عنوان برنامه نویس با استفاده از زبان برنامه‌نویسی مورد علاقه‌تان برنامه کامپیوتری خود را نوشته اید و آن را در یک فایل متنی به نام فایل برنامه ذخیره کرده اید.

حالا بیایید کمی بیشتر درباره‌ی این موضوع توضیح دهیم که چگونه کامپیوتر برنامه‌ی شما را که با استفاده از یک زبان برنامه‌نویسی نوشته‌اید می‌فهمد. در واقع، کامپیوتر نمی‌تواند به صورت مستقیم برنامه‌ی شما را که به صورت متنی آمده، بفهمد، بنابراین ما باید این برنامه را به یک فرمت باینری تبدیل کنیم که توسط کامپیوتر قابل فهم باشد.

تبدیل برنامه متنی به فایل باینری با استفاده از نرم افزاری به نام کامپایلر (Compiler) انجام می شود و این فرآیند تبدیل برنامه متنی به فرمت باینری فایل، به عنوان کامپایل (Compilation) شناخته می شود. در نهایت، می توانید فایل باینری را برای اجرای کاربردی برنامه اجرا کنید.

ما در این مباحث پایه، وارد جزئیات کامپایلر و فرایندهای مختلف کامپایل نمی شویم.

دیاگرام فرآیند زیر، نمایشی از این فرآیند است:

Compiler

بنابراین، اگر قصد دارید برنامه خود را با استفاده از زبان هایی مانند سی، سی ++، جاوا و پاسکال نوشته و اجرا کنید، قبل از شروع به برنامه نویسی، باید کامپایلر آن ها را نصب کنید.

مفسر؟ (Interpreter)

ما فقط در مورد کامپایلر و فرآیند کامپایل صحبت کردیم. در صورتی که برنامه خود را با استفاده از یک زبان برنامه نویسی که باید قبل از اجرای آن به فرمت باینری تبدیل شود، می نویسید، کامپایلر لازم است.

زبان های برنامه نویسی دیگری مانند پایتون، پی اچ پی و پرل وجود دارند که نیازی به کامپایل کردن آنها به فرمت باینری ندارند و به جای آن از یک مفسر برای خواندن این برنامه ها خط به خط و اجرای آنها بدون نیاز به تبدیل بیشتر استفاده می شود.

Interpreter

بنابراین، اگر شما قصد دارید برنامه های خود را با استفاده از PHP، پایتون، پرل، روبی و غیره بنویسید، پیش از شروع برنامه نویسی باید مفسر آنها را نصب کنید.

کامپایلر آنلاین

اگر نمی توانید هیچ ویرایشگر، کامپایلر یا مفسری را بر روی دستگاه خود نصب کنید، برخی وب اپلیکیشن ها امکان کامپایل و اجرای تقریباً همه برنامه ها را با یک کلیک ساده ارائه می دهد.

بنابراین نگران نباشید و برای تجربه یک برنامه نویس کامپیوتر در مراحل ساده و آسان به مرحله بعدی بروید.